Cryptocrisis dreigt: Bitcoin miners verkopen reserves bij laagste prijs in 4 maanden

Cryptocrisis dreigt: Bitcoin miners verkopen reserves bij laagste prijs in 4 maanden

Cryptocrisis dreigt: Bitcoin miners verkopen reserves bij laagste prijs in 4 maanden
De cryptomarkt kent momenteel uitdagende tijden, en vooral bitcoin (BTC) miners voelen de druk. Analisten van CryptoQuant hebben onlangs aangegeven dat de winstgevendheid van miners aanzienlijk is afgenomen, wat hen in een staat van bijna “capitulatie” brengt. Wat betekent dit voor de toekomst van bitcoin en de miners die de blockchain ondersteunen?
Kapitulatie nadert voor bitcoin miners
Volgens CryptoQuant benaderen de capitulatiemaatstaven voor bitcoin miners niveaus die vergelijkbaar zijn met de marktbodem na de FTX-crash eind 2022. Capitulatie is een proces waarbij sommige miners hun operaties verminderen of een deel van hun geminde bitcoins en reserves verkopen om financieel het hoofd boven water te houden of om hun bitcoin blootstelling af te dekken.

#Bitcoin Miner capitulation mirrors Dec 2022 levels with a 7.7% hashrate drop, similar to post-FTX collapse conditions.
Such declines often signal potential market bottoms. pic.twitter.com/OZ3PnDdKKf
— CryptoQuant.com (@cryptoquant_com) July 5, 2024

Een belangrijk teken van deze kapitulatie is de aanzienlijke daling van de bitcoin hashrate – de totale rekenkracht die het bitcoinnetwerk beveiligt. De hashrate is met 7,7% gedaald naar een dieptepunt in vier maanden van 576 EH/s, na een recordhoogte op 27 april. Deze daling weerspiegelt de situatie na de FTX-crash, toen de prijs van bitcoin op een dieptepunt van $15.500 stond voordat deze in de volgende 15 maanden met meer dan 300% steeg.
“De capitulatie van bitcoin miners weerspiegelt de niveaus van december 2022 met een daling van de hashrate van 7,7%, vergelijkbaar met de omstandigheden na de FTX-crash. Dergelijke dalingen signaleren vaak potentiële markt bodems,” aldus analisten van CryptoQuant.
Druk op BTC winstmarges en dagelijkse inkomsten
Sinds de recente halvering van de bitcoin-beloning zijn de dagelijkse inkomsten van miners met 63% gedaald. De totale dagelijkse inkomsten zijn gedaald van $79 miljoen op 6 maart naar $29 miljoen momenteel. Bovendien is het aandeel van de inkomsten uit transactiekosten gedaald tot slechts 3,2% van de totale dagelijkse inkomsten, het laagste aandeel sinds 8 april.
Dit heeft ertoe geleid dat miners hun reserves hebben moeten gebruiken om rendement te genereren. CryptoQuant merkte op dat de dagelijkse uitstroom van miners de hoogste volumes heeft bereikt sinds 21 mei, wat suggereert dat ze mogelijk hun BTC-reserves aan het verkopen zijn. Dit is zorgwekkend, omdat dergelijke verkopen kunnen bijdragen aan verdere prijsdalingen van bitcoin.
Deze sell-off door miners, in combinatie met verkopen door bitcoin-whales en nationale overheden, heeft bijgedragen aan de recente prijsdaling van bitcoin, die op 5 juli een dieptepunt van vier maanden bereikte van $53.499. Dit heeft ook invloed gehad op de zogenaamde “hashprijs,” een maatstaf voor de winstgevendheid van miners per eenheid rekenkracht. Momenteel is de gemiddelde mining revenue per hash $0.049 per EH/s, net boven het dieptepunt van $0.045 op 1 mei.
De huidige situatie voor bitcoin miners is zorgwekkend, maar niet ongekend. Historisch gezien heeft de markt veerkracht getoond na periodes van capitulatie en dalende hashrates. Of deze trend zich opnieuw zal voortzetten, blijft afwachten, maar het is duidelijk dat de komende periode cruciaal zal zijn voor zowel de miners als de bredere cryptomarkt.
Het bericht Cryptocrisis dreigt: Bitcoin miners verkopen reserves bij laagste prijs in 4 maanden verscheen eerst op Crypto Insiders.
Ga naar de bron van dit artikel

Vergelijkbare berichten