Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin

Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin

Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
De werkloosheid in de Verenigde Staten stijgt sneller dan de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, voorspelde.
Deze week kruipt Fed-voorzitter Jerome Powell weer achter zijn spreekgestoelte en de verwachting is dat hij een “dovish” toon zal aanhouden. Dovish wil zeggen dat hij minder streng is en waarschijnlijk de mogelijkheden voor snellere renteverlagingen zal bespreken.
Met andere woorden: het macro-economische klimaat begint voor bitcoin steeds positiever te worden, maar er zijn ook nog risico’s.
Macro-economische klimaat positiever voor bitcoin
De afgelopen weken zagen we de inflatie in de Verenigde Staten vrij plotseling dalen. Aan het begin van 2024 werden we nog verrast met relatief hoge inflatiecijfers, waardoor men bang was voor een zogenaamde tweede golf van de inflatie.
Nu lijkt het erop alsof die stijgingen van de inflatie een uitzondering waren en we toch onderweg zijn naar de gewenste 2,0% van de Federal Reserve.

Dat wordt gesteund door de ontwikkeling van de werkloosheid, die afgelopen vrijdag op 4,1% binnenkwam in de Verenigde Staten. Daarmee ligt deze 0,1% boven de 4,0% die de Federal Reserve voor het einde van 2024 voorspelde.
Hiermee lijkt de inflatie dus sneller dan gedacht naar het gewenste niveau te dalen, omdat de Amerikaanse economie begint te sputteren. Daardoor kunnen de rentes sneller omlaag en dat is in principe positief voor bitcoin. Toch is er ook gevaar.
Toch nog een recessie in Amerika?
Op basis van de Sahm Rule kunnen we een recessie niet langer uitsluiten. Als de werkloosheid in juli naar 4,2% stijgt, dan triggert dat de Sahm Rule. Dit is een indicator ontwikkeld door de Amerikaanse econome Claudia Sahm en stelt dat een recessie begint wanneer het driemaandelijkse voortschrijdende gemiddelde van de werkloosheid met minstens 0,5% is gestegen ten opzichte van het laagste niveau van de afgelopen 12 maanden.
Simpel gezegd: als het werkloosheidspercentage snel stijgt binnen een korte periode, geeft dit aan dat de economie in een recessie terechtkomt of al in een recessie zit.
Op de korte termijn zijn deze ontwikkelingen positief voor aandelen en de bitcoin koers. Dit betekent immers dat de rente sneller omlaag kan en dat is precies waar investeerders op zitten te wachten.
Het risico is echter dat we dus een recessie krijgen, wat met name voor aandelen een gevaar is. Als de economie in een recessie terechtkomt, dan bedreigt dat natuurlijk de omzetten van bedrijven, waardoor zij de verwachtingen niet kunnen waarmaken en de aandelenkoersen dalen.
Voor bitcoin is het afwachten wat de exacte reactie is. Het is zeker mogelijk dat de gemiddelde Nvidia investeerder dan overspringt op bitcoin om de winsten te verdedigen.
Het bericht Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin verscheen eerst op Crypto Insiders.
Ga naar de bron van dit artikel

Vergelijkbare berichten