Waarom bitcoin’s forse crash van 20% gezond is voor de markt

Waarom bitcoin’s forse crash van 20% gezond is voor de markt

Waarom bitcoin’s forse crash van 20% gezond is voor de markt
Bitcoin (BTC) blijft onder druk staan. De munt is onder de dieptepunten van begin mei dit jaar gezakt. Dit heeft grotendeels te maken met hoe de derivatenmarkt werkt; de handel in bitcoin met contracten. Wanneer handelaren contracten afsluiten voor een stijging, maar de munt het tegenovergestelde doet, dan wordt hun investering automatisch verkocht. Het nadeel voor andere handelaren: de verkoop doet de koers nog verder dalen.
Bitcoin crash ‘zuivert’ de markt volgens analist
Momenteel houdt angst de markt in zijn greep. Golven aan liquidaties (automatische sluitingen en verkopen van derivatencontracten) zorgen voor grote crashes. In deze angst geeft een analist op X hoop: volgens hem was de daling van deze week noodzakelijk. Ki Young Ju, de positief gestemde bitcoinvoorspeller, vindt dat de markt al te lang geregeerd wordt door de derivatenhandel.
Alhoewel de impact van de derivatenmarkt sinds de vorige bullrun is afgenomen, denkt Ju dat de crash noodzakelijk was om de BTC-markt te ‘zuiveren.’ Hij wil af van de derivatenhandelaren die willen profiteren van de wisselvallige markt. Volgens hem kijken zij langs het ware doel van bitcoin en wat het netwerk te bieden heeft. Door liquidaties verliezen derivatenhandelaren hun geld, en worden ze als het ware uit de markt verwijderd.
Sinds 2021 is de markt (uitgaande van zijn standpunt) al een stuk verbeterd. Het aandeel van de derivatenmarkt daalde sindsdien met 63%. De daling wijst op een gezondere marktstructuur. Daarbij is de focus op het bewaren van bitcoin groter, in plaats van het verhandelen voor winst.
Na de bitcoin-flashcrash onder $54.000 werden honderden miljoenen aan derivatencontracten geliquideerd Dit gebeurde op meerdere platforms, waarvan de grootste schade op Binance en OKX. In de afgelopen twee dagen verloren handelaren die anticipeerden op een prijsstijging maar liefst $750 miljoen.
Cryptomarkt wordt ‘volwassen’ door ETF’s
In een andere post zei Ju dat het dalen van het derivaten-marktaandeel te wijten zou kunnen zijn aan de impact van de bitcoin ETF’s. Want de naam zegt het al: deze beursfondsen kopen bitcoin op de spotmarkt en doen niet aan derivatenhandel. Ju schat dat ongeveer een kwart van de bitcoin spotmarkt bestaat uit de handel van de ETF’s.
In tegenstelling tot eerder, toen retailbeleggers de markt dreven, hebben de ETF’s bitcoin “volwassener dan ooit gemaakt.” Institutionele ETF-investeerders zullen, in plaats van zoals vaak het geval is, minder emotioneel handelen. Bovendien hebben zij de mogelijkheid om vast te houden, door een grotere financiële veerkracht.
Het bericht Waarom bitcoin’s forse crash van 20% gezond is voor de markt verscheen eerst op Crypto Insiders.
Ga naar de bron van dit artikel

Vergelijkbare berichten